A napokban megjelent 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről.
A rendelet a vendéglátóipari tevékenységgel kapcsolatban is tartalmaz megszorításokat, illetve rendelkezik a vendéglátó üzemekben betartandó szabályokról.
A közétkeztetési feladatok ellátásával kapcsolatban a főző és tálalókonyhák tevékenység bejelentése, valamint külön engedélye vendéglátó üzletben folytatott tevékenységre szól, ezért álláspontunk szerint a rendelet szabályait be kell tartani. Javasoljuk az alábbi intézkedések fokozott betartását, illetve az étkezők figyelmének felhívását a szabályok betartására.
„1. § (1) A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles
h) a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet szerinti vendéglátó üzletben (a továbbiakban: vendéglátó üzlet)
ha) történő munkavégzés során,
hb) vendégként
orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.”
Továbbra is érvényben van a távolságtartási szabályok, valamint a folyamatos fertőtlenítési kötelezettség és a személyi higiénia fokozott betartása.