Hírek

Eltűhet a rántott hús és a túrógombóc is a közétkeztetésből

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége (MKSZ) tárgyalásokat folytat az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egészségügyért felelős államtitkárságával a közétkeztetés reformját érintő rendelettervezetről.

Az MKSZ véleménye az, hogy amennyiben a rendelet a minisztérium által vitára bocsájtott formájában lép életbe, úgy 2014. január elsejétől településtől függően 35-70%-kal is drágulhat a menza. Ilyen arányú költségnövekedést sem az önkormányzatok, sem pedig a szülők nem tudnának finanszírozni.

 A Magyar Közétkeztetők Szövetsége támogatja az EMMI közétkeztetés reformjára vonatkozó elképzeléseit, de a szakmai szervezet véleménye szerint számos ponton finomítani kell a jövő év januárjától életbe lépő táplálkozás-egészségügyi előírásokat. A rendelettervezet az MKSZ véleménye szerint számos olyan elvárást tartalmaz – mint a naponta kötelezően biztosítandó élelmiszerek köre, vagy a felhasználható alapanyagok korlátozása –, amelyek túlzott anyagi terhet rónának az önkormányzatokra és a szülőkre. A Szövetség számításai szerint a rendelet mostani, változtatás nélkül történő életbelépésével 35-70%-kal drágulhat a közétkeztetés 2014 januárjától. Az áremelkedés mértéke attól függ majd, hogy az egyes önkormányzatok milyen összegben határozták meg az étkezési normát, azaz ma mennyit fizetnek havonta a szülők gyermekük étkeztetéséért.  Az MKSZ véleménye szerint a drágulás éppen a szegényebb településeken jelentősebb, hiszen itt alacsonyabb normából kell főzniük a szolgáltatóknak. Az MKSZ tagvállalatai nem szeretnének árat emelni, de ha kötelezően előírják számukra, hogy milyen ételből mennyit kell naponta adniuk, úgy mégis elkerülhetetlen lesz az áremelés.

 Az MKSZ szerint a költségnövekedés mellett jelentős problémát jelent, hogy míg a tradicionális magyar konyha ízei és ételei túlzottnak talált olaj-, só- vagy zsírtartalmuk miatt nem lesznek adhatók a közétkeztetésben, addig a szójás és alacsony hústartalmú felvágottakat továbbra is kínálhatják majd a hazai menzákon. Így például a rántott húst, a túrógombócot, vagy szalámiféleségeket nem lehet majd januártól a közétkeztetésben adni, de a párizsi és a virsli is maradhat a konyhákon.

 A Magyar Közétkeztetők Szövetsége a mai egyeztetés alkalmával hosszú távú együttműködését és szakmai partnerséget ajánlott az EMMI menzareformjához. A szervezet álláspontja szerint a legjobb kormányzati törekvések hatékonysága is megsokszorozódhat, amennyiben kiegészülnek az ágazat szereplőinek összehangolt lépéssorozatával. A tárgyalás a főbb kérdésekben nem hozott eredményt, ezért a felek június 6-án folytatják az egyeztetést.

2013. május 30.

Image